Vinden blåser och är det enda som hörs förutom ljudet av skor som kliver i snön. Uppe på glaciären möts lugn och sinnesfrid. Vandringar på glaciärer blir allt vanligare och fler vågar sig ut på en tur över denna väldiga ismassa som format miljö och landskap. En glaciärvandring kräver dock en noga planering för att ingen olycka ska ske.

Vad är en glaciär?
En glaciär är en massa av snö och is som har börjat röra på sig av sin egen tyngd. Det är den egna tyngden som gör att glaciärens snö omvandlas till is och på så sätt får den att börja röra på sig. Glaciärers rörelse påverkar dess omgivning och många platser idag har formats av glaciärers rörelser. Den kan gröpa ut berg och plana mark. Världens glaciärer utgör den näst största samlade mängden av vatten på jorden och är efter världshaven denna planets största resurs av sötvatten. Det finns flera olika typer av glaciärer, nedan listas några av dem:
Nischglaciären
Dalglaciären
Isfält
eller Platåis
Piedmontglaciär
Inlandsis

Inför glaciärvandringen 22

Att tänka på när man ska vandra på glaciärer
Först och främst så ska man aldrig bege sig ut på en glaciär utan en rutinerad guide. Glaciärers underlag är förrädiskt och därför krävs en guides bedömning för att avgöra när det är lämpligt och när det är mindre lämpligt att vandra på en glaciär. För säkerhetsskäl kan det också vara klokt att hyra en komradio. Gruppen bör även gå i replag så att man inte tappar bort varandra. Glaciärer är hala och fyllda av sprickor. Ett felsteg och man kan halka och komma bort från gruppen. En spade är också något alla behöver ha med sig på sin vandring. Sist men inte minst, glöm inte en termos fylld av varmt kaffe för det kommer finnas tillfällen för fantastiska fikapauser under din glaciärvandring.

Utöver det så behöver man klä sig rätt. Väderförhållandena kan snabbt förändras på glaciärer och ett tips är att klä sig lager på lager. På så sätt kan man lätt anpassa sig efter rådande väderförutsättningar. Skorna bör helst vara ett par både ordentliga och rejäla kängor som erbjuder dig ett stadigt grepp när går på glaciären.

 

Trots att det är lugnt och avskilt uppe på en glaciär så är det en kittlande upplevelse. Vildmarkens frihet ger dig både sinnesro och en upplevelse omöjlig att få på annat håll.