Idre ligger i Älvdalens kommun i nordvästra Dalarna. Byn har ungefär 700 invånare, och ligger intill Idresjön. I Idre flyter också Storån och Sörälven ihop och bildar Österdalälven. Älvarna, tillsammans med sjön, gör att det finns gott om fiskemöjligheter i Idre om somrarna.

De flesta kommer dock till Idre om vintern för att åka skidor. På Gränsjåsvålens sluttningar ligger nämligen skidanläggningen Idre Fjäll, med en topp som ligger ungefär 890 meter över havet. Anläggningen invigdes 1968, men sedan dess har både liftar, nedfarter och tillgängliga aktiviteter utvecklats betydligt. Numera hittar man till exempel vintertid inte bara Sveriges, utan Nordens, brantaste backe på Idre Fjäll, med det passande namnet Chocken. Tidigare var den brantaste backen Väggen i Sälen, men Chocken slår alltså till och med den. Även Idre Fjäll har dock besökare under resten av året, då anläggningen är öppen året runt. Här finns till exempel en minigolfbana, en spelhall, ett badhus och sporthallar, liksom våffelstuga och ett flertal vandrings- och cykelleder på fjället. Man kan också spela bowling på anläggningen, åka på en ridtur eller njuta av en avslappnande massage. Vintertid finns också andra aktiviteter än skidåkning utför eller på platten. Man kan till exempel åka med ett hundspann, ta en skotertur eller prova att gå med snöskor.Skidlift_Idre_fjäll

I fjällområdena kring Idre bedrivs också renskötsel av samer, som samlas i Idre sameby. Idre sameby är den sydligaste samebyn i Sverige, och här finns fyra renskötselenheter och 13 renägare. Man har med andra ord god chans att få se renar under ett besök i Idre. Tycker man om djur finns också inhägnader med getter, får, höns och kaniner på fjällanläggningen.

Idre är ett område som är i en utvecklingsfas, och där nya stugbyar och en helt ny skidanläggning håller på att byggas. Om man vill investera i en fjällstuga, antingen genom att köpa nyproduktion eller en äldre stuga, är det med andra ord läge att göra det nu. Ett tredje alternativ kan vara att köpa en tomt och själv bygga en stuga. Det behöver inte bli så dyrt som man kanske tror, eftersom man kan köpa byggmaterial, toalettstolar och annat man behöver billigt via internet. Kanske kommer dina barn och barnbarn en dag att tacka dig.