Sälen är egentligen en liten tätort i Dalarna med runt 650 invånare, men när man säger ”Sälen” brukar man oftast med ett samlat ord avse alla de skidanläggningar som finns vid orten. Det finns hela sju olika vintersportanläggningar runt Sälen, som varierar i storlek. De två största är Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället. Dessa är egentligen skilda skidområden, men respektive par delar liftar eller är sammankopplade på andra sätt.

Lindvallen och Högfjället tillsammans har sammanlagt 48 liftar och 57 pister, varav 31 är gröna, 9 är blå, 11 är röda och 4 är svarta. Tre av liftarna är stolliftar, som kallas Märta Express, Gustav III och Express 303. Kanske beroende på att det finns många backar som är välanpassade för barn finns också en av Europas största skidskolor på Lindvallen, med mer än 30 000 elever.Sälen

Vad gäller Hundfjället och Tandådalen är det ett något mindre område sett till antalet liftar och pister, då det finns sammanlagt 36 liftar och 54 pister på området. Den totala pistlängden är dock längre här än i Lindvallen/Högfjället: 47 kilometer mot det senare områdets 40 kilometer. Här kan man bland annat åka liftarna Väggenbanan (upp till backen Väggen) eller den åttasitsiga stolliften E8:an. Hundfjället/Tandådalen lämpar sig bättre för mer erfarna åkare, snarare än barn, då det i detta område finns hela 15 svarta pister och 12 röda. Det går dock även att hitta gott om banor här som passar nybörjare, bland de 17 gröna pisterna och de 16 blå pisterna.

De tre lite mindre områdena i Sälen är Näsfjället, Stöten och Kläppen, varav Stöten är den allra nordligaste anläggningen. Här hittar man också den högsta fallhöjden av alla skidanläggningar runt Sälen, nämligen 370 meter.

Om du skulle vilja prova på skidåkning på lite mer exotiska platser än Sälen, kan Alaska i USA vara ett passande resmål. Här kan man utöva skidsport på en rad olika orter, till exempel Anchorage, Valdez, Haines, Kachemak och Fairbanks. Om du skulle förälska dig i naturen uppe i Alaska, och bestämma dig för att du vill stanna och flytta till USA permanent, kan du ta hjälp av Crown Relocations för alla praktiska detaljer kring flytten.