Om du hör talas om någon som ska åka skidor i fjällen, så är sannolikheten stor att han eller hon ska göra det i Åre. Det är nämligen Sveriges mest populära skidort och hit väller turisterna in under vintertid. För hundra år sedan såg det annorlunda ut. Då var Åre inte mer än en by i Jämtlands utkanter där få resenärer hade vägarna förbi. Åre hade inte ens hotell förrän 1895 när Hotell Åreskutan uppfördes. Det gjorde att den som ville spendera natten i Åre kunde göra det utan att ha kontakter bland lokalbefolkningen. Det var dock ingen rusning till platserna. Eftersom utförsåkning ännu inte hade nått svenskarna på bred front var det få som hade ärenden i Åre.

 

Allt skulle förändras när vintersporten kom till staden, men det var inte den som vi idag förknippar med Åre. Ännu var det ett tag kvar tills människor skulle packa bilarna fulla med skidutrustning under sportlovet och åka norrut. Istället var det curling som dominerade på orten. Mellan 1913 och 1967 var Åre staden som alla med ett curlingintresse begav sig till för att antingen utöva själva eller titta på tävlingar som arrangerades. I mitten av 1950-talet började också skidåkningen komma igång och det gav turistnäringen en rejäl skjuts.

Åre

Åre

 

Det var också under den här tiden som Åre blev känt som en nöjesmetropol. Många människor på jakt efter kärleken eller bara en semesterromans åkte till Åre och ryktet spred sig snabbt runt om i landet. Det gjorde att antalet turister ökade för varje år och det gjorde att många krögare och hotellägare valde att investera i staden. Med undantag för andra världskriget, som innebar en rejäl nedgång i turismen, ökade antalet besökare årligen och många valde att spendera sina pengar på stadens krogar och nöjeslokaler.

 

Idag finns det ett stort antal restauranger av högsta klass liksom nattklubbar för de danssugna och efter en dag i backen är många sugna på en drink på afterskin. Många väljer också att arrangera evenemang i staden eftersom det är en knutpunkt för många människor. Om du är en av dem kan du ordna med catering för att bekvämt servera mat och dryck till dina besökare.