Vissa trivs i pisten – andra inte. Många hittar tjusningen i skidåkning bortom pisterna på outforskad mark. Andra är ute efter utmaningen, att behärska de varierande underlagen. Idag är det inte längre lika självklart att man vill åka slalom ned för en pist som en Ingemar Stenmark. Nu vill åkare ha skidor som också passar för offpiståkning.

Viktig utrustning när man åker offpist
För den som överväger att åka offpist så bör man se till att hyra eller köpa friåkningsskidor. Friåkningsskidan definieras av att den går att använda i alla sorters förhållanden. Friåkningsskidan fungerar dessutom utmärkt i pisten trots att den är optimerad för offpist-förhållanden. En vanlig skida för preparerade pister klarar sig däremot mycket sämre utanför pisterna. Det som skiljer offpist-skidan mot pistskidan är att den är betydligt bredare vilket gör det lättare att handskas med den lösa snön. Eftersom det är lössnö som man åker i så är det klokt att hyra en komradio utifall man skulle falla och skada sig, dessutom ökar lavinrisken när man åker offpist. Stavarna bör vara hårda och ha en lite bredare truga än vanliga piststavar. Dessutom är hjälm alltid ett måste. Även den bästa kan ramla och slå sig rejält. Idag har det också blivit vanligt att man monterar en så kallad Go Pro-kamera på sin hjälm för att spela in sina åk.Att tänka på när du åker offpist 1

Stå rätt
När du åker offpist ska du alltid ha bröstet mot backen. Försök inte medvridning, detta är den vanligaste orsaken till olyckor när man åker offpist. Detta är viktigt för att kunna hålla kontroll på skidorna. Det kan också vara klokt att stå lite djupare, det vill säga att ha en lägre tyngdpunkt för att få en bättre balans i åkningen. Det råder skilda meningar kring hur man ska fördela vikten på skidorna i offpiståkning. Många tycker att man ska lägga lika mycket vikt på båda skidorna andra tycker att man ska ha mest tyngd på ytterskidan och använda bakskidan i styr- och balanssyften. Bäst är att du som åkare får testa dig fram för att hitta den teknik som passar just dig bäst.
Sökandet efter frihet finns inte vid slutet av backen. Frihet är i resan ned. Den finns i svängarna och stavtagen i orörd pudersnö. Testa att åka offpist även du.