Stockholm vill profilera sig mer och mer som en stad som både har storstadspuls och erbjuder skidtävlingar i världsklass. Nu senast så genomfördes världscupslalom i Hammarbybacken. Slalom är en sport som innebär stora risker för allvarliga skador eftersom kroppen är oskyddad när man åker i hög hastighet. Skulle man få skador på tänder är det inte svårt att hitta tandläkare Stockholm som har öppet för akuta skador. Men i Stockholm blev det som tur är inga allvarliga skador. Men diskussioner har förts om att införa något slaggs yttre skydd för ryggen. Ta bara till exempel snowboard som har en helt annan klädsel än slalomåkarna.
Slalom i världsklass för alla
Nu när slalom på elitnivå i Stockholm hölls den 31 januari så slogs det rekord inte bara i tävlingen. Det kom även rekordmånga besökare, de flesta stockholmare men även ditresta fans, för att heja på. Hela 9000 besökare kom – mycket mer än föregående år. Det här visar att intresset är stort och har fått Stockholm att öppna upp ögonen för att se om det här kan bli en stående händelse varje år. Det har även funnits diskussioner om att hålla vinter-os i Stockholm tillsammans med Åre, men där har politikerna till slut sagt nej. Men frågan är om det är sista ordet? För om intresset ökar bland stockholmarna kanske det blir andra vindar i politiken också? För sportlovet är fortfarande en vecka då många familjer väljer att åka till fjällen – för de som har råd. Att kunna se slalom i världsklass i Stockholms innerstad (ok, alldeles vid gränsen) i samma stad som man bor innebär större möjligheter för många fler än bara de som har råd med att resa utanför Stockholm.
Vinter-os i Stockholm?
Turerna kring att anordna vinter-os i Stockholm har gått varma mellan olika instanser. Länge var det diskussioner om att anordna det för 2020 men i slutändan så blev det inte så. Men Stockholm Stad gav inte upp – nu har de siktet på 2026. Den här gången är optimismen större och ambitionerna om ett hållbart vinter-os ännu större. För att vara en så stor vintersportnation som Sverige är är det förvånande att huvudstaden ännu inte har anordnat vinter-os. Planerna innefattar att flera anläggningar som redan finns ska användas, byggas ut och några få skulle behöva byggas. De hus som skulle behöva byggas i OS-byn är sedan tänkta att kunna användas som bostadshus efteråt i områden som redan behöver byggas ut. Dessutom finns det ett stort intresse i de berörda städerna (Falun, Stockholm, Åre etc) att få tillgång till större, nya anläggningar för vintersport såsom slalom och därför skulle vinter-os i Sverige kunna bli en av de mest hållbara i historien menar Svenska Olympiska Kommittén. Våren 2018 får vi veta vad staten tycker!